Å leve med angst og bekymringer

30.08.2023

Å leve med angst og bekymringer gjør at kroppen er i konstant beredskap, pulsen er høy, tankene er i høygir, og i mange tilfeller skjelver kroppen slik at det kan være vanskelig å spise; for eksempel i sosiale sammenhenger. Man blir utmattet, men er samtidig full av uro. Denne uroen er vanskelig å temme.

At tankene er i høygir gjør at man ser for seg de verst tenkelige scenarioer I stedet for å stole på livsprosessen og at livet vil deg vel. Man føler for å ha kontroll på hver minste detalj. Man klarer ikke å være til stede her og nå og nyte sosiale settinger, samvær med partner, barn, en tur til butikken eller postkassen kan kjennes angstfylt og krevende.

Det er mange grunner til at man utvikler angst. Det kan være følelse av å ikke å være god nok. Det kan være redsel for å bli innestengt. Det kan være dårlig økonomi, at man ikke kan betjene gjeld og månedlige utgifter. Det kan være redsel for en streng Gud. Det kan være stress og en grunnleggende følelse av å ha dårlig tid, at man må skynde seg, det være seg med i livet generelt eller ang jobb, blant mange. Det kan være at angsten har sin årsak i depresjon. Er man deprimert og «tvinges ut av den» pga. jobb, sosiale sammenkomster eller andre årsaker, kan det føre til en angstpreget væremåte, fordi man blir tvunget ut i noe man ikke er psykisk eller fysisk klar for. Det blir et gap mellom den tilstanden man egentlig er i og den rollen man må ta på seg for å kunne klare å mestre den nye situasjonen.

Det er mange og ulike strategier man kan benytte seg av som, som pusteteknikk og affirmasjoner og de 6 personlige behov,* for å roe ned og i etterkant forstå hvordan angsten tjener meg. Biologisk er kroppen skrudd sammen slik at den ikke håndterer angst for lenge av gangen; systemet blir helt utslitt, og trenger hvile. Den hvilen kan komme i form av lettelse eller tilbake til depresjon. Men jeg tror på at det nytter bruke strategier, for å presse seg til ting på en skånsom måte, og ikke gi etter for angsten. Jo mer man blir venn med den og slutter å frykte den, blir det lettere.

Alle mennesker har svaret og kraften i seg selv, til å få det beste ut av det livet de lever, det gjelder bare å finne de rette strategiene for å nå dit.

Som RMT (Robbins-Madanes Training) coach har jeg lært utrolig mange strategier som har hjulpet mange inkludert meg selv.

* Detaljer på forsiden av nettsiden min